Oplysninger om produkter

Her bringes en liste over produkter, som forhandledes på mundblæste flasker.

Før i tiden blev langt mere end idag opbevaret, transporteret og forhandlet på flasker. Flere af produkterne er forlængst udgået af produktion - og rigtig mange er også helt forsvundet ud af vort sprog.

Hvor mange kender f.eks. til Haarlemmerolie, Opodeldoc, Kaleche-lak, Malaga, Arrak, Roboransdråber og .... - ja, listen er lang. En del at produkterne vil blive omtalt her i kort form og i alfabetisk orden:
Flasken til venstre bærer (godt hjulpet af en elastik - men var fastlimet på flasken, da jeg fandt den) en etiket med overskriften TOP-DRESSING.

Hver tid sine produkter!
TOP-DRESSING (sort) Nr. 750 er beregnet til Ford Touring Top Lærreds- eller Sejldugskaleche, Læder o.l.

Alfabetisk liste

A:

Arkanum (Arkana): "Humbug-medicin" - se: http://runeberg.org/salmonsen/2/2/0101.html  

Arrak:
Meyers Vareleksikon, anden udgave fra 1907 giver denne forklaring:"ARRAK, Rak, Al Rak, kaldes i Ostindien enhver spirituøs Drik; i Europa forstaar man derved kun den i Ostindien af Ris og Palmesaft, ofte med Tilsætning af Melasse eller Sukker og undertiden af forskellige Plantestoffer ved Gæring og Sestillation fremstillede Drik." - Derefter følgere en længere, detaljeret beskrivelse af fremstillings-proces m.m. - herunder også oplysninger om forskellige kvalitets-angivelser og om "kunstig Arrak" (incl. opskrift!).

Jeg kan varmt anbefale Meyers Vareleksikon!

B:

Brama Livselixir:
 Arkanum (se Arkana) - også annonceret som bitter - fremstillet af firma Mansfeld-Büllner & Lassen, angiveligt siden 1871da firmaet grundlagdes. Livselixiren - og Brama Taffel-Bitter - var meget udbredt, også i udlandet - især Sverige, hvor der var fabrik i Malmø.

Burrerodsolie: Udtræk af burrerod, fremstillet ved olie. Har fra gammel tid haft ry for at modvirke håraffald og at styrke håret.
 
Burrevand: Vandigt destillat af burrerod. Brugtes til hårvask. 

C:

Citronolie:

D:

E:
Embrocation, engelsk: Bruges i Veterinærpraksis til Indgnidning af Dyr ved Forstuvninger o. l. og er en Blanding af Træeddike, Alkohol og Terpentinolie i Forbindelse med en vandig Sæbeopløsning, hvortil er sat Ravolie og Timiansolie. (Meyers Varelexikon, 1902)

F:

Fedtemulsion:

Fergan:

G:

H:

Haarlemmerolie: Er et fra Haarlem stammende Arkanum, der som de fleste af disse anbefales mod talrige Sygdomme. Det fremstilles undertiden odsaa på Apotekerne efter følgende, tidligere officinelle Opskrift: 4 dele Linolie ophedes i en aaben Skaal til ca. 165 grader, hvorefter der tilsættes i smaa Portioner 1 del Svovl og efter nogen Afkøling 15 Dele Terpentinolie.
I:

J:

K:
Kinabark: Har i århundreder været anvendt som middel mod især febersygdomme og som styrkningsmiddel (indeholder Kinin). Udtræk i alkohol eller vin kendtes som Kinadraaber / Kinavin - også tilsat Gentianrod og Pomeransskaller, kendt som Roboransdraaber eller sammensatte Kinadraaber.

L:

M:

N:

O:

Oporto:
Portvin.

Opodeldoc: En smertelindrende salve.

P:
Punsch:

Q:

R:
Roboransdraaber ("sammensatte Kinadraaber"): se Kinabark.

S:

T:

U:

V:

X:

Y:

Z:

Æ:

Ø:

Å og Aa:Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

31.08 | 20:57

hej. har lige fundet sådan en flaske i jorden i Nærum, hvad er historien bag denne. er den gammel ? tak på forhånd

...
30.11 | 21:49

Hej Louise
Det lyder spændende! - Har du mulighed for at sende mig et par billeder direkte på min mail: plyng@mail.dk - ?
Venlig hilsen
Poul

...
30.11 | 20:24

Jeg har 2 mørkeblå flasker fra sødring emservand, sødring & Co.
Disse stammer fra min fars virksomhed på Rentemestervej i København, fundet ved udgravning.

...
24.06 | 16:17

Vildt spændende side. Jeg er selv samler, men "kun" de gamle patent-sodavandsflasker. Så jeg kender alt for godt det at blive opslugt af flaskens form farve osv

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE