SIDSTE NYT! - 2013/3

31. maj 2013

Flaskerne er (fra venstre) hhv. ca. 24,5, ca. 29 cm. og ca. 25,5 cm. høje. - Den midterste flasker er den eneste, som har knækmærke.

Madolie - eller spiseolie, som det også kaldes - har været indholdet i disse flasker. De kendes helt tilbage fra nogle af de ældste kendte kataloger / prislister fra 1850´erne og frem til ihvertfald 1909.

Flasken længst til højre er også vist på forside-billedet, som også kan ses nederst på denne. De to andre har jeg haft i en del år.

I bogen "Danske flasker ....." kan sådanne flasker ses på side 276-277.

30. maj 2013

De små flasker er ca. 13 cm. høje. Den store er 22 cm. høj.

AGFA - står der i relief på disse 3 flasker. Den liggende er den, som vises på månedens forside - og den er mage til den, som står længst til højre. Som det ses, står der 1/10 L i relief under bunden. Det indikerer at flaskerne er fremstillet i Tyskland.
På den store flaske står der 900 under bunden. Den rummer da også 900 milliliter. - Der er ingen garanti for at flasken så er fremstillet her i landet, men muligheden foreligger! De har formentlig været forhandlet her.

Hvad flaskerne har indeholdt? - Måske kan en ældre fotograf besvare det spørgsmål.

29-05-2013
TILFØJELSE til d. 26. maj:
Jeg har idag indsat endnu et billede (9 forskellige stentøjs-dunke) under datoen 26. maj 2013. Se nedenstående.

29. maj 2013

Flasken er ca. 16,5 cm. høj.

Se godt efter på denne flaske, - så vil du se, at der står A/S NORDISK SOYA BRYGGERI på den.

Jeg har ikke kunnet finde oplysninger om firmaet, så jeg er meget taknemmelig, hvis nogen kan hjælpe!

28. maj 2013

TEKST KOMMER SNAREST

TEKST KOMMER SNAREST

26. maj 2013

Der findes flere typer af de grå stentøjs-dunke. Her er 3 forskellige, som er hhv. ca. 18, ca. 22 og ca. 12,5 cm. høje.

Den midterste flaske på dagens billede optræder også på månedens forside. Den er her sammen med et par andre stentøjs-dunke med "Mindste Indhold" stemplet i leret, medens det var blødt.

Sådanne keramikflasker er jo ikke mundblæste, - vil nogen måske indvende. Rigtigt! - Men håndværk er de da!


Jeg har længe været i tvivl vedrørende alderen på disse flasker, som iøvrigt også findes med tysk indskrift. -
Jeg forestiller mig at lerdunkene især er blevet fremstillet i perioder, hvor det var vanskelligt at skaffe råstoffer til fremstilling af flasker. Det vil især sige i perioderne under og lige efter verdenskrigene.

Endnu har jeg ikke set ret mange lerdunke med etiket i behold, så det er sparsomt med oplysninger, som kan føre til en nærmere tidsfæstelse.


A. B. Olsens Vinhandel, som har anvendt "dagens flaske" til "Old Dorsey Whisky Likør", blev grundlagt i 1892 og eksisterede ihvertfald i 1959 - da fik firmaet nemlig leveret figurflasker i form som Eifeltårnet fra Kastrup Glasværk.


Her ses de istemplede volumen-angivelser.
Her er ikke mindre end 9 stentøjs-flasker (eller -dunke) i forskellige størrelser og faconer. Alle med indskriften MINDSTE INDHOLD - efterfulgt af volumen-angivelse - 0,72 - 0,36 - 0,18 - som selvfølgelig er centiliter.

20. maj 2013

Flaskerne er hhv. ca. 12,5 - ca. 15 - ca 17,5 og ca. 20 cm. høje og rummer hhv. 1/16 - 1/8 - 1/4 og 1/2 liter.

På forsidebilledet (se det også nederst på denne side) står "dagens flaske" næsten midt i billedet med en meget mørk etiket. Her vises den sammen med tra andre af samme "familie" - alle mundblæste.

De blev anvendt i årene 1923 - 1942 til "Liqueur Palmet" - den gule udgave, som blev suppleret med en grøn udgave i 1942 - 1943 i 3/8 liter (formentlig maskinblæst).

"Palmet" er et vifteformet palmeblads-ornament, som ligner kronen på et palmetræ (se etiketten herunder). Det er derfor rimeligt at antage, at der var tale om en kokos-likør i stil med dem, som nu kendes fra firmaet Bols eller som "Malibu".

Såvel flaske som etiket er designet af arkitekt Harald Heering. Her har jeg lysnet billedet af etiketten, som muligvis oprindeligt havde grøn bundfarve.

16. maj 2013

Flasken er ca. 29 cm. høj og (som de fleste andre pragt-flasker) fra perioden ca. 1910 - ca. 1925. - Om den er dansk fremstillet er uvist.

Fra månedens forside viser jeg her en "pragtflaske" (det er hvad jeg kalder sådanne særligt prangende flasker). Tidligere er disse flasker blevet kaldt "skruebrækkere" - hvilket må skyldes en misforståelse, idet "skruebrækker-flasker" var grønne ølflasker, som blev fremstillet i tyske forme på Aalborg Glasværk en kort tid i 1901, medens de nordtyske glasværks-arbejdere strejkede. Det fik en brat ende da glasarbejderne i Aalborg opdagede, hvad de havde gang i.

I Shclüters bog, "Danske flasker ..." er flasker som den jeg viser idag omtalt som "figur-flasker", selvom de jo ikke forestiller figurer. Du kan se mange flere eksempler på den side, som hedder "SIDSTE NYT! - 2011", hvor de er at finde fra 1. juli til og med 31. juli. Dér finder du også mit argument for den nye benævnelse, "plagt-flasker"

15. maj 2013

Flaskerne er hhv. ca. 27,5 og ca. 15,5 cm. høje.

Endnu et par flasker fra denne måneds forside-billede - som også kan ses nederst på denne side.

Flaskernes anvendelse og oprindelse er mig helt ukendt.
Den store er blæst i en todelt form. Den har forsænket etikettefelt (?) på 2 modstående sider, medens de 2 øvrige er helt plane. Den koniske facon minder meget om en genever-flaske.
Den lille flaske har muligvis været til snus. Den har et stort knækmærke i den opstukne bund.

10. maj 2013

Den mindste flaske på månedens forside-billede er kun ca. 12,5 cm. høj og ses her sammen med 4 større af samme model - alle fra N. C. Rasmussens Vinhandel, Odense.
På siden, som hedder "SIDSTE NYT! - 2012" har jeg d. 31. januar (næsten nederst på siden) skrevet om sådanne flasker.

Dengang skrev jeg bl.a. sådan: "I "Danske flasker ..." står denne flasketype med firmanavnet N. C. RASMUSSEN i relief på skulderen og ODENSE på hælen omtalt som en rom-flaske (s. 320 og 321). 
Når jeg mener, at der er usikerhed om det, så skyldes det især at jeg efterhånden har set flere med etiketter, som ikke var til rom. Desuden har jeg fra firmaets seneste ejer, som lukkede forretningen i 1960´erne, fået oplyst at flaskerne blev brugt "til hvad som helst!" - hvilket jo er en god forklaring på de forskellige etiketter.
"

På billedet herover ses nogle af de flasker, som har etiketter i behold. De to har været anvendt til likør og den tredie til hedvin, - så der er altså noget, der tyder på at firmaets sidste ejer har ret i at de blev brugt "til hvad som helst".

Tilbage står så om hvorvidt toldkontrolnummer 6 kun måtte bruges til flasker, som indeholdt rom? - Det vil jeg forsøge at finde svar på.

4. maj 2013

Flaskernes højder er (fra v.): ca. 23 cm., ca. 26,5 cm. (inkl. prop) og ca. 21 cm.

På månedens forside-billede er der 3 ølflasker - som her ses lidt bedre (klik på billedet og det bliver større).

Den liggende flaske har "3/8" i relief på halsen - og som det ses, har den på bundens underside en såkaldt "Odense-lilje", som viser at flasken er fremstillet på Odense Glasværk - måske efter at det i 1889 skiftede navn til Fyens Glasværk og ihvertfald før 1904, da der blev indført "ringmærker" (et antal ringe i relief under bunden - Fyens Glasværk var symboliseret med en enkelt ring). "Odense-liljen findes i mindst 2 størrelser - den her viste er en af de store.

Stentøjs-flasken er istemplet "BERLINER-WEISS-BIER" / "MARSTRANDS BRYGGERIER KJÖBENHAVN" omkring firmaets varemærke, et anker. På porcelæns-proppen er trykt samme tekst og motiv.

Længst til højre står en porter-flaske, som formentlig er meget tidlig - måske blandt de første overgangs-typer fra den hamrede bouteille? Den er fremstillet i form med kappe (3.delt form) og har en meget ujævn opstikning med sandnavle. Porter-flasker kendes fra de tidligste prislister fra de nordjyske glasværker Holmegaards fra 1853.

2. maj 2013

Flaskernes højder er (fra v.): ca. 29, ca. 18 og ca. 29,5 cm.

Fra månedens forsidebillede (som også bev vist herunder igår) ses her 3 mælkeflasker.

Længst til venstre en hel-liter med teksten DET DANSKE / MÆLKE COMPAGNI / AKTIESELSKAB / KØBENHAVN F. i relief på korpus). Skråstregerne markerer linieskift. så i dette tilfælde er teksten fordelt på 4 linier.

I midten står en 1/4-liter, som meget passende har relief-teksten 1/4 / LITER  på hhv. bryst og korpus.

Længst til højre en hel-liter, som har tekst og motiv i serigrafi-tryk (også kaldet silketryk) på korpus. Trykket ses tydeligt på billedet - måske med undtagelse af nederste linie, hvor der står REGISTERED TRADE MARK (registreret varemærke).

De to førstnævnte flasker er begge beregnet til at lægge en voks-overtrukket papskive som lukke i mundstykket. Den sidstnævnte er beregnet til en svingprop, som desværre mangler.

01-05-2013
VIGTIG MEDDELELSE!
Da jeg er ved at have opbrugt det kvantum billeder, jeg har betalt for plads til her på hjemmesiden, er jeg begyndt at slette de mindst bevarings-værdige - og den tilhørende tekst.
Det sker ud fra princippet "først ind, først ud" - dog sådan at jeg gemmer de ting, som jeg selv synes fortjener at blive stående. - Jeg har allerede tyndet ud i "SIDSTE NYT! . 2009".
Det næste "bed", jeg påtænker at luge ud i, er "FOTO-GALLERI", hvor der er en del ældre (og ikke særligt gode) fotografier, som bliver fjernet.

1. maj 2013

GLÆDELIG MAJ!

Månedens forside-billede, som også ses her, viser billeder af en del af de flasker, som jeg fandt i april. Flaskerne bliver beskrevet her på siden i månedens løb.

| Svar

Nyeste kommentarer

21.08 | 10:20

TAK! - Det må du meget gerne - og måske også til min facebook-gruppe, Antikflasker.dk

21.08 | 06:50

Kører din side endnu ? jeg har nemlig et spøgsmæl ang. tidsbestemmelse af O. Cederholm "old brandy" flasken. Ved du måske hvornår den er fra ?

19.08 | 15:19

Årstalllll??????????????

06.06 | 18:41

Nogle der kender til tidligere vinhandel:

Waage Pedersen